Izvještaji o realiziranim projektima

 

Izložba Nuraga Softić - put umjetnika15. 2. 2011.

 

Dana 15. februara 2011. godine u prostorijama JU Arhiv Tuzlanskog kantona otvorena je izložba fotografija „NURAGA SOFTIĆ – PUT UMJETNIKA“. Razlog postavljanja iste je obilježavanje jubileja 60-godišnjeg uspješnoga bavljenja fotografijom. Posjetioci su imali priliku vidjeti jedan dio Softićevoga umjetničkog stvaralaštva i jedne velike ljubavi koju je on godinama gajio prema ovoj vrsti umjetničkoga izraza.


Nuraga Softić je iskreni prijatelj i saradnik, koji je želio da dio sjećanja iz svoje bogate sehare pokloni brojnim ljubiteljima fotografije i njegovoga stvaralaštva. Izložbu su u znak poštovanja njegovoga djela i obilježavanja značajnoga jubileja priredili zaposlenici Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.
U ime domaćina prisutnima se obratio doc. dr. Izet Šabotić, direktor Arhiva TK. Zatim se gostima obratio i autor izložbe gosp. Nuraga Softić. O samoj postavci izložbe govorio je kolega iz Arhiva i predsjednik DAZ-a, prof. Omer Zulić. Gosp. Robert Andrejaš, predsjednik Udruženja fotografa Foto klub Tuzla je izložbu proglasio otvorenom.

Okrugli sto "Stvaralaštvo Šabana Hodžića"15. 12. 2010.

 

Društvo arhivskih zaposlenika je u saradnji sa Arhivom TK, a u skladu sa planom i programom rada realizovalo, 15.12.2010. godine Okrugli sto na temu ,,Stvaralaštvo Šabana Hodžića,,. U radu okruglog stola učešće su uzeli slijedeći izlagači: Dr. sc. Izet Šabotić, docent, Mr. Kemal Bašić, Ševko Sulejmanović, Mr. Midhat Spahić, Dr. Azem Kožar, Nermana Hodžić i Omer Zulić. Isti je izuzetno dobro medijski propraćen, a sa učesnicima okruglog stola realizovana je i TV emisija Hod vijekova.

REALIZIRANI PROGRAMI/PROJEKTI U TOKU 2009. GODINE

 

U protekloj 2009. godini, DAZ TK je samostalno ili u saradnji sa Arhivom TK i drugim srodnim ustanovama realizovao znatan broj stručnih i kulturnih sadržaja:

-Okrugli sto ,,Fotografska građa-historiografska i umjetnička vrijednost,,. Projekat je realizovan u Tuzli 20.11.2009. Projekat je podržalo Ministarstvo civilnih poslova BIH.
-Izložba ,,Fotografijom protiv zaborava,, realizovana u Tuzli u sklopu Okruglog stola, 20.11.2009. godine.

- Međunarodno arhivsko savjetovanje ,,Arhivska praksa 2009,,. U navedenom projektu DAZ TK je bio suorganizator.
-DAZ TK bio je i suizdavač časopisa ,,Arhivska praksa br. 12,  /Tuzla,i 2009. godine/.
-Tufan Gunduz, Salih Safvet Bašić – Jedan Osmanski intelektualac u Bosni i Hercegovini, Tuzla 2009. godine. DAZ TK je bio suizdavač navedene publikacije sa Arhivom TK Tuzla.
-Zlatko Dukić, Nemiri mira, Tuzla 2010. godine. DAZ TK je bio suizdavač sa Arhivom TK Tuzla.

Na međunarodnom planu Društvo arhivskih zaposlenika TK (DAZ TK) potpisao je 16.12.2009. godine protokol o saradnji sa Arhivističkim udruženjem iz Vojvodine.  

"FOTOGRAFIJOM PROTIV ZABORAVA" 20. 11. 2009.

 

Povodom obilježavanja 55. godina Arhiva Tuzlanskog kantona, te 170 godina od pojave prve fotografije, u Arhivu Tuzlanskog kantona upriličen je Okrugli sto na temu “Fotografska građa-historiografska i umjetnička vrijednost” te izložba pod nazivom “Fotografijom protiv zaborava”. Organizatori pomenutih kulturnih dešavanja bili su Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona. Isto je održano 20. novembra 2009. godine u holu Arhiva Tuzlanskog kantona. U kolikoj mjeri su realizovani kulturni sadržaji značajni, najbolje govori podatak da su isti podržani od strane Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Pročitaj više

 

OKRUGLI STO "ZAŠTITA INDUSTRIJSKOG NASLIJEĐA"11. 12. 2008.

 

Povodom obilježavanja Dana arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine, u Arhivu Tuzlanskog kantona upriličena je izložba pod nazivom “Industrijsko naslijeđe-treba li nam?” i Okrugli sto na temu ”Zaštita industrijskog naslijeđa”. Navedene kulturne manifestacije su realizovane u prostorijama Arhiva Tuzlanskog kantona, koji je zajedno sa Društvom arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona bio organizator navedenih manifestacija. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Pročitaj više

 

USPOSTAVA STRUČNE SARADNJE SA DAR USK-a28. 06. 2008.

 

Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla, je u okviru planiranih godišnjih sadržaja realizovalo stručnu posjetu Društvu arhivskih radnika USK-a Bihać, a u skladu sa Odlukom Predsjedništva Društva od 16.06.2008. godine. Posjeta je realizovana u dane 27.-28.06.2008. godine. Posjeta je imala za cilj uspostavljanje stručne saradnje između navedenih udruženja, inače jedinih regionalnih udruženja ove vrste u Bosni i Hercegovini.


Delegaciju DAZ-a TK Tuzla činili su: Ešefa Begović i Joka Filipović (članovi Predsjedništva), Omer Zulić (sekretar), te članovi Društva: Saneta Adrović, Nijaz Brbutović, Selma Isić, Hatidža Fetahagić, Bersima Zonić i Esaf Lević. Predstavnici DAZ-a TK, su po dolasku u Bihać, sa izuzetnim gostoprimstvom dočekani od strane predsjednice Društva arhivskih radnika USK-a Bihać, gospođe Asije Filan, te ostalih članova Društva.

Prilikom posjete potpisan je Protokol o saradnji dvaju Društava, kojim su naglašene potrebe uzajamnog jačanja stručnih, kulturnih i prijateljskih veza, a s ciljem kontinuiranog promovisanja i unapređivanja arhivske djelatnosti. Između ostalog Protokolom je definisano slijedeće:
-saradnja na realizaciji brojnih sadržaja iz arhivske djelatnosti, kao što su seminari,  izložbe, okrugli stolovi, itd., a koji će doprinijeti razvoju arhivske struke;
-planiranje i realizacija zajedničkih projekata u cilju poboljšanja statusa arhivske struke;
-pospješivati rad arhivskih institucija na svojim područjima, te razmjenjivati iskustva na planu zaštite, očuvanja i korištenja arhivske građe, kao nezamjenivog pisanog kulturnog naslijeđa, itd.


Izvršen je obilazak Arhiva USK-a Bihać, kojom prilikom su razmjenjena iskustva, vezano za zaštitu, arhiviranje građe, postavke izložbi i sl. Takođe realizovana je i posjeta Muzeju, kojom prilikom su učesnici upoznati sa bogatim i raznovrsnim spomenicima materijalne kulture koje baštini ovaj kraj. Izvršen je obilazak i ostalih spomenika kulturno historijskog naslijeđa. Između ostalog izvršen je obilazak starog grada u Ostrošcu i Velikoj Kladuši. Takođe je upriličena posjeta Kulen Vakufu i Martin Brodu, kao i bivšem vojnom aerodromu u Željavi.

 

DOSTUPNOST INFORMACIJA: ZAKONSKI OKVIR I STVARNA PRAKSA4. 12. 2007.

 

Društvo arhivskih zaposlenika TK Tuzla, je u okviru planiranih godišnjih sadržaja realizovalo Okrugli sto na temu ,,Dostupnost informacija: zakonski okvir i stvarna praksa-Ljudska i građanska prava,,. Realizacija Okruglog stola je upriličena povodom obilježavanja dana arhiva i arhivske službe BiH, te dana ljudskih prava u BiH. Okrugli sto je održan u Tuzli u Kongresnoj dvorani Hotela ,,Tuzla,,.Na samom skupu aktivno učešće uzeli su članovi Društva arhivskih zaposlenika TK Tuzla, Arhiva TK Tuzla, Nevladinih organizacija, izvršne vlasti, lokalne samouprave, zdravstva. Održavanje Okruglog stola pobudilo je veliko interesovanje javnosti o čemu svjedoči broj učesnika kojih je bilo. Održavanju skupa prisustvovao je i veliki broj medijskih kuća